Meer data voor minder geld! Data recovery
 • Back-up van uw gegevens: noodzaak of overbodige luxe?

  Iedereen vertelt u altijd dat u zeker moet zorgen dat uw belangrijke gegevens geback-upt zijn op uw computer, maar wat betekent dit concreet? Hoe doet u dit best? Heeft u hiervoor speciale programma’s nodig? Waarop kan u een back-up maken? Kost dit veel?  Is dit wel nodig? …

  Back-up van uw gegevens

  In dit artikel ga ik dieper in over het wat en hoe rond het back-uppen van uw gegevens.(Back-up van uw gegevens)

  Eerst en vooral beschrijf ik het allerbelangrijkste principe van de back-up:

  Al uw belangrijke gegevens zouden op zijn minst op 2 plaatsen tegelijk opgeslagen moeten zijn.

  U kunt dus niet spreken van een back-up wanneer u het originele bestand verwijdert.

  Dit zal misschien logisch klinken, maar u zou er versteld van staan hoeveel keer ik reeds benaderd geweest ben door mensen die in paniek zijn nadat hun “back-up schijf” het begeven heeft. Of nog erger, hun harde schijf in hun computer waar alle data op staat.

  Laat ik hierover ook meteen duidelijk zijn: Vroeg of laat crasht iedere harde schijf, u weet nooit wanneer en/of hoe het zal gebeuren, maar u mag er 100% zeker van zijn dat het zal gebeuren. Er bestaan trouwens ook verschillende soorten crashen van harde schijven, en er zijn ruim voldoende tekens die aantonen dat het aan het gebeuren is, dit heb ik reeds besproken in een ander artikel dat u hier (enkele tekens van een crashende harde schijf) kan vinden.

  cloud-backup

  Het principe van het nemen van een back-up is eenvoudig: U neemt het originele bestand op uw computer en u kopieert het op een externe drager. Hierbij is het belangrijk dat u uw gegevens kopieert en niet gewoon verplaatst. (Back-up van uw gegevens)

  Een extern medium kan verschillende zaken zijn, bijvoorbeeld: Een USB-stick, een CD-ROM, een DVD, een externe harde schijf, …

  Afhankelijk van de hoeveelheid gegevens (momenteel meestal uitgedrukt in GB (GigaByte)) dient u het correcte medium te voorzien, meestal wordt momenteel vlug overgegaan tot het back-uppen op een externe harde schijf. Dit medium is het voordeligst qua prijs-opslaghoeveelheid.

  Eveneens bestaan er ook online back-up mogelijkheden waarbij u ruimte kunt huren op externe servers waarbij uw gegevens via internet geback-upt worden.

  Er bestaan talloze programma’s die het back-uppen “makkelijker” maken, maar voor de gewone particuliere gebruiker is dit absoluut niet nodig. Een back-up nemen kaan heel eenvoudig gebeuren door de map waarin uw foto’s, bestanden, films, … staan op zijn geheel te kopiëren op de tweede drager.

  synology